Halt! Polizei!

Am spart gheata! Dupa 375 de zile de cand ne-am mutat in Germania, pentru prima data am fost oprit in trafic de Politie, pentru un control de rutina… Cred. O experienta simpatica, pe care vreau s-o impartasesc. Normal, cu trambite si laude vizavi de comportamentul politistilor, dar si cu speranta sa nu devina un obicei in a fi oprit de ei.

Ieri dupa-amiaza am plecat sa vizitam o prietena din München. Aceasta prietena sta intr-un cartier plin de stradute inguste si intortocheate. Si uite asa se face ca noi, cu al nostru mandru si frumos Opel, ne aflam pe una din acele stradute. Ajunsi intr-o intersectie, unde eu trebuia sa virez la stanga, vad ca din fata venea un VW Transporter pe care, daca as fi fortat intersectia si nu as fi asteptat sa treaca, l-as fi deranjat… cred. Dar, in momentul in care si Volkswagen-ul a ajuns in intersectie, acesta s-a oprit si mi-a facut semn sa trec eu. Frumos… Nu a fost cu efectul „Uau!!!”, pentru ca se practica.

Virez stanga si mergem mai departe. Dar, imediat dupa ce am intrat pe straduta respectiva, am observat ca duba a luat-o brusc spre mine, cu o oarecare viteza, si ma bliteaza. In prima faza, pentru o secunda, am fost sigur ca sunt romani si ca de asta sunt asa de bucurosi. Dar nu! Pasagerul din dreapta fata tinea in mana „lopata” aia pe care scrie „Halt! Polizei!”.

Trag pe dreapta si-i astept pe baietii buni sa vina la masina. Protocolul in Germania prevede ca, la orice control in trafic, masina oprita sa fie „inconjurata” de politisti, la modul ca unul vine pe partea soferului, iar altul pe partea dreapta, a pasagerului. Ok… Vine un tanar politist la geamul meu, ma saluta respectuos si frumos, se prezinta, dupa care ma roaga sa-i prezint permisul de conducere si certificatul de inmatriculare a masinii. In timp ce le scoteam din portofel, ma intreaba daca vin din Romania. Pentru a nu o da in balarii cu germana mea de balta si pentru a nu o folosi pe Ralu’ pe post de translator, il rog, la fel de respectuos, pe nea’ politistul sa vorbim in engleza. Amabil, imi spune ca nu este nicio problema si incepem sa conversam in limba engleza.

Pe un ton foarte frumos, cu un zambet timid pe chip, politistul ma intreaba daca-s roman si daca am triunghiul reflectorizant si trusa de prim ajutor in masina. Ma dau jos, le arat in portbagaj, timp in care, precum spuneam cu protocolul lor, al doilea politist vine si el la portbagaj, dar ramanand cu fata spre Raluca. Ceilalti doi politisti din duba ne supravegheau de la inaltime. Urmeaza o alta serie de intrebari, ce tin efectiv de legislatia lor, si anume de cand sunt venit in Germania, daca locuiesc aici, daca am rezidenta permanenta, daca am toate actele in regula. Tin sa precizez si faptul ca asupra mea nu aveam alte documente sau hartii, decat permisul de conducere. Dupa ce raspund seriei de intrebari, omul ma roaga sa ma intorc in masina cat timp ma verifica in baza de date.

Dupa circa 5 minute de asteptare, cei doi politisti se apropie din nou de masina, in aceeasi formatie: unul la geamul meu, unul la al Ralucai. Mai urmeaza o scurta serie de intrebari: de cat timp sunt in München, pe cine vizitez, cum ii cheama pe prietenii nostri, unde locuiesc acestia, dar si unde anume am eu rezidenta precum si cine este proprietarul masinii. Dupa ce raspund si acestor intrebari, politistul imi intinde actele, imi ureaza o zi buna si drum bun in continuare.

Concluzia?! Politistii din Germania sunt foarte respectuosi, vorbesc foarte bine engleza, vorbesc cu foarte mult calm si pe un ton foarte cald. Nu te freaca cu zeci si sute de mii de intrebari, teste, verificari. Dar, cel mai interesant si simpatic in acelasi timp, in Germania pot prezenta la un control in trafic doar permisul de conducere, pe cand in Romania trebuie sa prezinti si buletinul, adeverinta de venit, proba de sange, de urina si multe alte documente fara niciun rost. Pam, pam!

Pana data viitoare sper sa nu mai am prea des de a face cu politia. Nu de alta, dar nu vreau sa devin un client fidel al controalelor.

Bafta! Si drum bun, oriunde v-ati indrepta!

About Honey

2 comments

  1. A mai ramas sa zici merci ca te-a oprit!
    nu pun multe intrebari dar te-a intrbat cam tot…dar deh e jermania

  2. A mai ramas sa zici merci ca te-a oprit!
    nu pun multe intrebari dar te-a intrbat cam tot…dar deh e jermania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.