Nu e chiar simplu…

…chiar nu e. Stiu ca multa lume are impresia ca e simplu, banal, accesibil oricui. Sau mai sunt unii care considera ca e relaxant, reconfortant. Ma simt nevoit sa nu fiu de acord cu ei. Si chiar sunt in masura s-o fac. Ahh… Probabil va intrebati despre ce vorbesc. Despre web design, despre ce altceva?!

Ca simplu utilizator, atunci cand intri pe un site, oricare ar fi el, nu vezi decat informatii, imagini sau fisiere video structurate intr-un anumit fel. Ce nu vezi, este codul din spatele acelui site. Coloana vertebrala a site-ului, haideti s-o definim asa. Iar ceea ce putini dintre voi stiu este ca, in 99% din cazuri, in acel cod s-au investit foarte multe resurse, timp si  bani.

Pentru ca un site sa devina operational, dar, mai mult, ca acel site sa fie bine structurat si sa respecte anumite cerinte, reguli, codul trebuie „periat” de foarte multe ori. Plecand de la ceva simplu, se ajunge la zeci si zeci, sau chiar mii, de linii de cod. Dar ele nu pot fi „aruncate” pur si simplu, ci trebuiesc asezate cu o logica. Pentru ca daca faci rabat de la logica, ajungi sa ai un site de doi bani de care sa fuga lumea.

Dupa ce ti-ai fixat in cap o structura, dupa ce ai asternut liniile de cod, dupa ce-ti vezi site-ul „in picioare” si incepi sa fii multumit de rezultate, vine beleaua. Incepe acel periaj, acel futai psihic. W3C, YSlow, Pagespeed… CSS3, jQuery, Ajax, PHP… Ce?! Nu stii despre ce vorbesc?! Sunt cativa din termenii cu care te lupti ca designer, sunt cateva din regulile pe care trebuie sa le indeplinesti. Nu esti valid din punct de vedere W3C, e de rau. Ai un scor mic in YSlow, e de rau. Ahh… Vrei si SEO?! Trebuie sa te lupti tare acolo, daca il vrei pe Google de partea ta.

Dar hai sa tragem o linie… Nu de coca, nu de cod. O concluzie a acestei aberatii. Fratilor, sunteti multi cei care considerati web design-ul o joaca. Nu e nici pe departe asa ceva. E o munca grea, ce de multe ori te oboseste psihic si te face sa te intrebi de ce ai ales asa ceva in viata. Mai ales cand ai un client ce habar nu are cu ce se mananca net-ul, dar are pretentii de inginer.

Iar daca va intrebati de ce am scris ce am scris… Ma plictiseam asteptand momentul plecarii si m-am gandit sa mai aberez ceva.

Bafta!

About Honey

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.